Behoud van servicesnelheid, in tijden van personeelskrapte

De horeca-industrie is een zeer competitieve en dynamische omgeving. Horecaondernemers moeten voortdurend innoveren en evolueren om aan de steeds veranderende behoeften en verwachtingen van hun gasten te voldoen. Een van de belangrijkste aspecten van het succes van een horecaonderneming is de snelheid van de service. Snelle en efficiënte service kan bijdragen aan de tevredenheid van de gasten en de winstgevendheid van de onderneming. Maar hoe organiseer je dit, juist in een tijd met personeelskrapte en hoge aantallen gasten uit binnen- en buitenland?

In deze essay bespreken we waarom snelheid van service zo belangrijk is in de horeca en hoe horecaondernemers kunnen zorgen voor een snelle en effectieve service.

Belang van snelheid van service in de horeca

De snelheid van de service is een van de belangrijkste factoren in de horeca. Gasten komen niet alleen voor lekker eten en drinken, maar ook voor een snelle en efficiënte service. Gasten hebben vaak een beperkte tijd om te dineren of te lunchen, dus het is belangrijk dat ze snel worden bediend. Bovendien hebben gasten in de huidige maatschappij minder geduld en minder tijd om te wachten op hun bestellingen. Als een horecaonderneming niet aan de verwachtingen van de gasten voldoet, kunnen ze ervoor kiezen om naar een andere gelegenheid te gaan waar de service wel snel genoeg is.

Een snelle service kan bijdragen aan het verhogen van de omzet. Als gasten tevreden zijn over de snelheid van de service, zullen ze eerder terugkomen en meer besteden. Dit kan op lange termijn leiden tot een toename van de omzet en de winstgevendheid van een horecaonderneming. Een trage service kan er daarentegen voor zorgen dat gasten minder snel terugkomen of minder besteden, wat kan leiden tot een vermindering van de omzet en winstgevendheid.

Een snelle service kan ook bijdragen aan het verminderen van wachttijden en rijen. Lange wachttijden en rijen kunnen leiden tot ontevreden gasten en kunnen het imago van een horecagelegenheid schaden. Gasten willen niet lang in de rij staan of wachten op hun bestellingen. Een snelle en efficiënte service kan dit probleem oplossen en ervoor zorgen dat gasten tevreden zijn over de ervaring.

Hoe zorg je voor een snelle en effectieve service?

1.    Investeer in technologie

Moderne technologieën en tools kunnen de efficiëntie van de service verbeteren en de verwerking van bestellingen versnellen. Gast oproepsystemen, kelner oproepsystemen en keuken oproepsystemen zijn slechts enkele voorbeelden van technologieën die de snelheid van service kunnen verbeteren. Een POS-systeem kan daarnaast bijvoorbeeld helpen bij het stroomlijnen van het bestelproces en het verminderen van fouten bij het plaatsen van bestellingen. Bestelterminals kunnen ook worden gebruikt om de bestellingen rechtstreeks vanaf de tafel van de gasten te plaatsen, waardoor de wachttijden worden verminderd en de efficiëntie wordt verhoogd. Mobiele apps kunnen gasten ook in staat stellen om vooraf te bestellen en te betalen, waardoor de wachttijden worden verminderd en de snelheid van de service wordt verhoogd.

2.    Creëer een efficiënte werkstroom

Een efficiënte werkstroom is ook belangrijk om de snelheid van service te verbeteren. Horecaondernemers moeten ervoor zorgen dat hun personeel goed is georganiseerd en efficiënt werkt. Het creëren van een efficiënte werkstroom begint met het ontwerpen van de werkruimte op een manier die de efficiëntie bevordert. Horecaondernemers moeten bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de keuken en de bar goed zijn ingericht en dat er voldoende ruimte is voor het personeel om te bewegen en te werken. Het opstellen van duidelijke procedures en protocollen voor het plaatsen van bestellingen en het serveren van gerechten kan ook helpen om de snelheid van de service te verbeteren. Vanzelfsprekend zorg je, door introductie van een gast oproepsysteem, voor extra rust en efficiëntie in het bestelproces.

3.    Train en ontwikkel het personeel

Training en ontwikkeling van het personeel zijn ook essentieel om de snelheid van service te verbeteren. Horecaondernemers moeten hun personeel trainen in de beste praktijken voor het bieden van snelle en efficiënte service. Dit omvat het trainen van het personeel in het gebruik van technologieën en tools die de snelheid van de service kunnen verbeteren, evenals het trainen van het personeel in de beste praktijken voor het werken in een efficiënte werkstroom. Het is ook belangrijk voor horecaondernemers om hun personeel te ontwikkelen door middel van voortdurende training en bijscholing. Dit kan het personeel helpen om zichzelf te verbeteren en hun vaardigheden te ontwikkelen

Kortom, zeker met de zomer in aantocht en met de verwachte verhoogde stroom gasten (uit binnen- en buitenland) is het van belang om juist nu te investeren in draadloze oproepsystemen. Op deze manier kan je als ondernemer optimaal inspelen op de omzetstijging, in tijden van de huidige personeelstekorten.